U bent hier: Aruba toerisme / bezienswaardigheden

Malta bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Malta beste reistijd Aruba
Malta weer & klimaatinfo het weer in Aruba

Aruba:
 Aruba:
 ● algemene informatie
 ● auto huren
 ● beste reistijd
 ● bezienswaardigheden
    ○ Atlantis Submarine
    ○ Butterfly Farm
    ○ California Lighthouse
    ○ Charlie's Bar
    ○ Donkey Sanctuary
    ○ geboorte lederschildpad
    ○ hondenkerkhof
    ○ onderwaterwereld
    ○ Oranjestad
    ○ Renaissance Island
    ○ rotsformaties van Casibari en Ayó
    ○ Seroe Colorado Lighthouse
 ● eten
 ● klimaat & weer
 ● overnachten
 ● reisinformatie
 ● restaurants
 ● stranden
    ○ Baby Beach
    ○ Bachelor's Beach
    ○ Boca Grandi
    Eagle Beach
    Palm Beach
    Rodgers Beach
 ● vakantie
 ● vliegtickets
 Meer Aruba info:
 ● Aruba informatie
 ● Aruba informatie
 ● Aruba voor beginners
 ● Aruba vliegtickets
 ● Aruba zonvakantie
 ● sites over Aruba

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Aruba bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden op Aruba

Aruba is geen eiland waar je naar toe gaat om hele dagen bezienswaardigheden te bezoeken. Het is niet zo dat er helemaal niets te zien of te doen is buiten zon, zee en strand. Het aanbod van echt interessante bezienswaardigheden is echter minder groot dan op bijvoorbeeld een gemiddeld Grieks eiland. Op Aruba geen archeologische vindplaatsen, pittoreske dorpjes of indrukwekkende kathedralen. Wel is de natuur op haar manier prachtig en heeft de noordoostkust dankzij de passaatwind een fascinerend ruig uiterlijk gekregen. Op deze pagina zetten we een groot aantal bezienswaardigheden van Aruba op een rijtje.

 

Alto Vista
Aan de noordkant van het eiland staat in de middle of nowhere de kleine Alto Vista kapel. Deze kleine gele kapel met het rode dakje staat eenzaam aan het einde van een weg waarlangs je veertien witte kruizen tegenkomt. Deze kruizen staan er voor de jaarlijkse processie die ‘s morgens vroeg op Goede Vrijdag eindigt bij Alto Vista. Heel bijzonder om dan duizenden gelovige eilandbewoners lopend richting het kapelletje te zien lopen. Alle andere dagen is het vooral een object dat door toeristen gefotografeerd wordt. Tussendoor komen lokale mensen hier om te bidden, een kaarsje op te steken of gewoon eventjes een moment van bezinning te hebben.
Bij het kapelletje staat meestal een auto waar je wat souvenirs of een flesje drinken kunt kopen. Voor wie een tocht langs de noordkust maakt is Alto Vista ook een prima tussenstop op de route.
Butterfly Farm

Schuin tegenover het Divi Aruba Phoenix Resort bij Palm Beach bevind zich de Butterfly Farm. Deze dagelijks geopende vlindertuin biedt een groot aantal prachtige vlinders. Daarnaast kun je op de planten ook de verschillende rupsen ontdekken en zie je de vlinderpops in speciale kasten hangen. Centraal in de tuin kun je suikerwater op je vinger doen, waarmee je de vlinders op je vinger kunt laten zitten. Dit wordt je allemaal uitgelegd tijdens de 20-25 minuten durende rondleiding bij je eerste bezoek aan de vlindertuin. Hoezo eerste bezoek? Als je de Butterfly farm bezoekt dan krijg je een toegangspas waarmee je de rest van de vakantie onbeperkt toegang hebt tot de tuin. Plan daarom het eerste bezoek aan de vlindertuin zo vroeg mogelijk in je vakantie in. Wie daarna terugkeert die moet vooral ervoor kiezen om meteen na opening te gaan of aan het einde van de middag. ‘s Morgens kun je de vlinders geboren zien worden. Halverwege de namiddag zijn de vlinders loom en slaperig waardoor ze veel stil zitten en dus uitstekend te fotograferen zijn.

Renaissance Island

Net buiten Oranjestad, ongeveer ter hoogte van de internationale luchthaven, ligt Renaissance Island. Dit eiland bestaat uit mangrove en een tweetal stranden. Deze witte zandstranden liggen aan de zuidwestkant van het eiland, waardoor je redelijk beschut ligt van de noordoostpassaat die op Aruba vrijwel altijd waait. Het westelijke strand is Flamingo Beach, een strand waar prachtige zalm-oranje flamingo’s tussen de gasten doorlopen. Dit levert natuurlijk prachtige vakantiefoto’s op. Flamingo Beach is alleen toegankelijk voor volwassenen, wat natuurlijk vooral te maken heeft met het welzijn van de vogels. Het andere strand is wel toegankelijk voor kinderen. Renaissance Island is exclusief voor gasten van de twee Renaissance hotels in Oranjestad. Je hebt een elektronische kamersleutel nodig om toegang te krijgen tot het bootje dat je gratis van en naar het eiland brengt.

Het eiland is alleen overdag bereikbaar. De eerste boot richting Renaissance Island vertrekt rond 9 uur vanaf de Renaissance hotels. Tegen 19 uur 's avonds is de laatste terugtocht. De boot vaart ongeveer ieder kwartier. Je hoeft dus zelden echt lang te wachten voordat je weg kunt.

California Lighthouse

Helemaal in het westen van Aruba staat het California Lighthouse. Deze vuurtoren is vernoemd naar het schip dat hier voor de kust gezonken is. De vuurtoren zelf is niet bijzonder te noemen, het uitzicht dat je vanaf deze plek hebt is dat wel. Zo zie je langs de zuidkust de villa’s van Malmok liggen met daarachter prominent aanwezig de high-rise hotels aan Palm Beach. Centraal landinwaarts heb je uitzicht op de golfbaan van Tierra del Sol, terwijl je langs de noordkust duidelijk kunt zien hoe ruw dat deel van Aruba is. Kijk je in westelijke richting dan zie je wat zandduinen aan het einde van het eiland. Een mogelijk nog mooier uitzicht op de zuidkust heb je vanaf het terras van het Italiaanse restaurant dat op een steenworp afstand ligt van de vuurtoren. Het beste plekje is bij de palmboom in het zuidelijke puntje van het terras.

Oranjestad

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad, die pas na de economische teloorgang van San Nicolas ook de belangrijkste stad van Aruba is geworden. Omdat Oranjestad de plek is waar de cruiseboten aankomen vind je hier de meeste winkels. De meeste winkels in het centrum richten zich dan ook op vooral vrij gefortuneerde toeristen, die hier relatief aantrekkelijk geprijsde sieraden, merkhorloges en exclusieve kleding en tassen kunnen kopen. Je vindt hier dan ook merken zoals Cartier, Rolex, Louis Vuitton en Prada. Bezienswaardig zijn Fort Zoutman, het protserige uiterlijk van de Royal Plaza Mall en de sierlijke gevels aan het Daniel Leo Plein. Oranjestadis een vrij kleine stad met ongeveer 35.000 inwoners. Het centrum is vrij compact, waardoor je gemakkelijk alle hoogtepunten binnen één tot twee uur gezien kunt hebben. De totale tijd die je in Oranjestad spendeert is vooral afhankelijk van hoe veel tijd je in de winkels doorbrengt.
Alles over Oranjestad vind je op deze Oranjestad informatie pagina.

 

Seroe Colorado Lighthouse

In het zuidoosten van Aruba ligt de tweede vuurtoren van het eiland: Seroe Colorado Lighthouse. Deze vuurtoren is niet meer dan een ijzeren stellage waarin het licht zit dat in het donker seint. Wat betreft schoonheid is deze vuurtoren absoluut geen beauty, maar de plek zelf is wel prachtig. Net als bij het California Lighthouse zit de kracht van deze plek ook in het uitzicht. Kijk je in noordelijke richting dan zie je de vrij ruwe kust met in de verte het diepblauwe water bij Bachelor’s Beach en Boca Grandi. Als je geluk hebt zie je hier kitesurfers optimaal gebruik maken van de omstandigheden die de zee, wind en golven samen bieden. Kijk je in westelijke richting dan zie je het prachtige strand Baby Beach liggen. Daarachter doemen de schoorstenen van de raffinaderij van San Nicolas op.

Hondenkerkhof

De mooiste begraafplaats op Aruba is voorbehouden aan trouwe viervoeters die na hun dood een laatste rustplaats krijgen ten oosten van Baby Beach. Je ziet hier in de duinen een wildgroei aan kruizen tot aan complete graven waar honden begraven liggen. Wie hier langs wandelt die zal beamen dat je bijna geen mooier kerkhof zal kunnen vinden in het hele Caribische gebied.

Charlie’s Bar

Vroeger was San Nicolas veruit de belangrijkste plaats op het eiland Aruba. Na het sluiten van de raffinaderij in het jaar 1985 werd San Nicolas snel een spookstad. Wat wel bleef was Charlie’s Bar, een kroeg die in september 1941 haar deuren opende. In de topjaren van de raffinaderij was Charlie’s Bar een drukbezochte plek waar veel zeelieden hun laatste avond vierden voordat ze lange tijd op zee gingen. Tegenwoordig is Charlie’s Bar vooral een toeristische plek waar de derde generatie Charlie de scepter zwaait. Je kunt hier eten, drinken en genieten van de vele attributen die bezoekers hier achtergelaten hebben. Op de foto’s die in de tafels verwerkt zijn kun je zien welke bekende Nederlanders en buitenlanders Charlie’s Bar bezocht hebben.

Donkey Sanctuary

Vrij lastig vindbaar, maar in de buurt van de Ayo rotsformaties aan de noordkant van Aruba, vind je de Donkey Sanctuary. Deze ezelopvang herbergt een groot deel van de oorspronkelijk wilde ezels die het eiland telt. Het is een non-profit instelling die geheel draait op vrijwilligers en donaties. Bij de ezelopvang kun je de ezels voeren, met ze op de foto en op een enkele kunnen kinderen zitten. De ezelopvang is alle dagen geopend. Doordeweeks van 9 tot 16 uur, op zaterdag en zondag van 10 tot 15 uur. Laat je niet afschrikken door de gesloten poort bij aankomst. Deze is dicht om ervoor te zorgen dat de ezels op het terrein blijven.

Rotsformaties van Casibari en Ayó

Aan de noordkant van het eiland vind je diverse rotsformaties die de moeite waard zijn om mee te pikken als je met de auto in de buurt bent om bijvoorbeeld Santa Cruz of de Donkey Sanctuary te bezoeken. De Ayo en Casibari rotsformaties zijn formaties van afgeronde rotsblokken die oorspronkelijk uit stollingsgesteente bestaat. Erosie en tijd hebben ervoor gezorgd dat de rotsen het uiterlijk kregen die ze nu hebben. Op en rondom de rotsformaties zijn looppaden en trappen aangebracht, zodat je op, door en rondom de formaties kunt wandelen.

Geboorte lederschildpad

Een bezienswaardigheid waarbij de factor geluk zeer bepalend is of je hem te zien krijgt is de geboorte van lederschildpadden. Op diverse plekken op Eagle Beach en Palm Beach zie je afzettingen rondom de nesten van de lederschildpad. Ongeveer zestig tot zeventig dagen na het leggen van de eieren worden de jonge schildpadjes geboren. Omdat de eieren op een diepte van ongeveer tachtig centimeter liggen komen de jonge schildpadjes vrijwel allemaal tegelijk naar boven. Een enkele schildpad heeft niet de kracht om in zijn eentje de tocht naar boven de maken. Eenmaal boven aangekomen gaan de jonge beestjes richting de zee om in het water te verdwijnen. Een geboorte van een nest lederschildpadden gebeurt vrijwel altijd onder grote publieke belangstelling, tenzij het midden in de nacht gebeurt. Op Aruba zijn er gemiddeld zo’n 30 tot 50 nesten per jaar die door gemiddeld 5 tot 8 vrouwtjes gelegd worden.

Onderwaterwereld

Wat betreft duiken en snorkelen is Aruba niet zo populair als het nabijgelegen eiland Bonaire. Toch heeft ook zeker Aruba veel te bieden op het gebied van de onderwaterwereld. Rondom het eiland liggen diverse scheepswrakken en rotsformaties waar volop tropische vis te zien is. Wie wil duiken of snorkelen die vind vooral langs Palm Beach maar ook elders volop aanbieders van duik- en snorkeltrips. Op eigen houtje snorkelen gaat ook prima. Zoek het dan echter niet aan de drukke stranden van Palm Beach of Eagle Beach, maar zoek de rustige plekjes op. Een leuke snorkelplek is Baby Beach, waar je aan het eind van het komvormige baaitje een koele stroming vindt met heel veel verschillende vissen.

Atlantis Submarine

Voor mensen die niet willen of kunnen duiken, maar die wel van het leven onderwater willen genieten, is er de mogelijkheid om een trip te maken met een heuse duikboot. Atlantis gaat meerdere keren per dag met een groep van maximaal zo’n veertig personen onderwater. Je wordt eerst met een normale boot vanaf Oranjestad naar de ligplaats van de duikboot ten noordoosten van Renaissance Island gebracht. Van daaruit volgt een onderwatertrip van ongeveer 45 minuten. Je gaat tot een diepte van maar liefst 130 voet. Onderweg zie je allerlei vissoorten zoals de veel in deze wateren voorkomende grouper en snapper. Een redelijke kans dat je ook een heuse barracuda ziet bij het wrak waar je omheen zult gaan met de duikboot. Als je geluk hebt zie je ook nog prachtige zeeschildpadden voorbij zwemmen. Een tochtje met de Atlantis Submarine is niet goedkoop, maar wel de moeite waard als je niet duikt of snorkelt.

Top 10 bezienswaardigheden

Op de website top10bezienswaardigheden.nl vind je een top 10 van bezienswaardigheden in Aruba met beschrijvingen van deze hoogtepunten van Aruba. Wie een uitstapje naar Curaçao of Bonaire wil maken die kan ook van deze twee buureilanden de hotspots vinden op top10bezienswaardigheden.nl

 


 

Aruba...  luxe zonvakanties op een prachtig Caribisch eiland