U bent hier: Aruba toerisme / klimaat, weer & beste reistijd

Malta bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Malta beste reistijd Aruba
Malta weer & klimaatinfo het weer in Aruba

Aruba:
 ● algemene informatie
 ● auto huren
 ● beste reistijd
 ● bezienswaardigheden
    ○ Atlantis Submarine
    ○ Butterfly Farm
    ○ California Lighthouse
    ○ Charlie's Bar
    ○ Donkey Sanctuary
    ○ geboorte lederschildpad
    ○ hondenkerkhof
    ○ onderwaterwereld
    ○ Oranjestad
    ○ Renaissance Island
    ○ rotsformaties van Casibari en Ayó
    ○ Seroe Colorado Lighthouse
 ● eten
 ● klimaat & weer
 ● overnachten
 ● reisinformatie
 ● restaurants
 ● stranden
    ○ Baby Beach
    ○ Bachelor's Beach
    ○ Boca Grandi
    Eagle Beach
    Palm Beach
    Rodgers Beach
 ● vakantie
 ● vliegtickets
 Meer Aruba info:
 ● Aruba informatie
 ● Aruba informatie
 ● Aruba voor beginners
 ● Aruba vliegtickets
 ● Aruba zonvakantie
 ● sites over Aruba

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Aruba klimaat, weer & beste reistijd

Het weer op Aruba

Het aangename warme klimaat is één van de belangrijkste redenen om op Aruba op vakantie te gaan. De kans op warm zomers weer is zeer groot, serieuze regenval blijft vooral beperkt tot buiige regen. De kans op buien, de frequentie en de intensiteit nemen toe naarmate het jaar vordert. Aruba kent een nattere periode die regenseizoen genoemd wordt. Eigenlijk een overdreven benaming, want ook in die periode overheerst de zon. Aruba kent een tropische savanneklimaat, dat zich van andere tropische klimaten onderscheidt vanwege het feit dat er minder regen valt. Gemiddeld valt er op Aruba op jaarbasis zo’n 300 tot 500 millimeter regen, waarbij er soms vrij grote verschillen voor kunnen komen per locatie. Dat komt door het buiige karakter van de regen, waardoor er soms lokaal een flinke bui kan vallen terwijl het enkele kilometers verderop droog blijft.

 

Regen
Het regenseizoen begint in oktober en houdt aan tot ongeveer half december. Tijdens deze periode is er een groter aantal dagen waarin er regen voorkomt, worden er per dag meer buien waargenomen en kunnen de buien soms zeer heftig zijn. Het kan voorkomen dat er meerdere regenachtige dagen achter elkaar zijn. Dat is bijvoorbeeld als er een zware tropische depressie in de buurt is. Soms is er sprake van orkaanactiviteit ten noorden van de benedenwindse eilanden (waar Aruba toe behoort) waardoor er rondom deze orkaan een groot gebied met slecht weer is. Dit slechte weer kan dan ook Aruba bereiken. De kans dat Aruba zelf door een orkaan getroffen wordt is erg klein. Aruba ligt net ten zuiden van het gebied waar orkaanactiviteit heerst in de periode juni-december. Helemaal uit te sluiten is het niet, zoals het nabijgelegen eiland Bonaire in het jaar 2008 heeft mogen ervaren toen orkaan Omar veel schade op dat eiland aanrichtte.
Temperatuur
De temperatuur is op Aruba zeer gelijkmatig verdeeld. Overdag stijgt het kwik altijd naar temperaturen rond of net iets boven de dertig graden. Tijdens de warmste maanden is het overdag ongeveer 33 graden Celsius. Warmer dan 35 graden wordt het eigenlijk vrijwel nooit. Ook de nachttemperaturen liggen met waardes tussen de 22 en 28 graden Celsius op een aangenaam hoog niveau. Zwoele avonden zijn op Aruba dan ook eigenlijk vrijwel gegarandeerd. Wie bang is voor koud zeewater die kan met een gerust hart naar Aruba komen. Tijdens de koelste maanden is het zeewater rondom Aruba ongeveer 26 graden Celsius, tijdens de warmste maanden loopt dit op naar maar liefst 29 graden Celsius. Ter vergelijking: onze eigen Noordzeekust heeft in de warmste maand augustus een watertemperatuur van maximaal 20 tot 22 graden.

Prachtig weer op het strand van Aruba

Wind
Hoewel Aruba wat betreft officiële temperaturen weinig variaties kent, zijn er wel redelijk grote verschillen in de gevoelstemperatuur en ook in de watertemperatuur van zwembadwater. Dat alles wordt veroorzaakt door de vrijwel altijd aanwezige noordoostpassaat. Deze verkoelende passaatwind is aan de noordoostkust van Aruba altijd zeer nadrukkelijk aanwezig. Aan de zuidwestelijke kant van Aruba is de invloed van de wind iets minder. Op plekken die beschut worden door bouwwerken zoals hotels is de passaatwind het minst merkbaar. De wind zorgt ervoor dat de hitte draagbaar is. Ook zorgt het ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid niet teveel toeneemt. Op dagen dat de wind wegvalt klagen zelfs de lokale mensen over de warmte. Het voelt dan ineens veel warmer aan. Dit soort dagen komen vooral voor voorafgaand aan het ‘regenseizoen’. September is daarom niet alleen in absolute cijfers de heetste maand van het jaar, ook de gevoelstemperatuur ligt in deze maand hoger dan andere maanden.

 

Beste reistijd

Aruba kent officieel twee seizoenen. Het hoogseizoen (high season) loopt van half december tot half april. Dit heeft vooral te maken met het vakantiepatroon van de Amerikaanse toeristen. Deze gasten komen vooral in de wintermaanden naar Aruba. De periode half april tot half december is officieel laagseizoen (low season). Dit is merkbaar in de hotelprijzen, de drukte op het eiland en de bezettingsgraad van de accommodaties. Omdat in de maanden juli en augustus er een flinke toename is van vakantiegangers vanuit onder andere Nederland worden deze twee maanden vaak aangeduid als ‘mid season’, een tussenseizoen. Het is in deze maanden wat drukker, maar de hotels hanteren over het algemeen wel de low-season-prijzen in deze maanden. Helaas proberen luchtvaartmaatschappijen zoals KLM wel een slaatje te slaan uit de populariteit van Aruba als zomerzonbestemming, wat resulteert in flink hogere vliegtarieven in juli en augustus. Wie in de zomer naar Aruba wil gaan en de kans heeft die zal moeten proberen om nog net in de laatste dagen van juni te vertrekken vanuit Amsterdam. Vaak scheelt dat honderden euro’s in de ticketprijs. Wie niet naar schoolvakanties hoeft te kijken die kan het hele jaar door naar Aruba reizen.

Wat betreft het weer heb je van september tot half december niet de beste omstandigheden. Gedurende de andere 8,5 maand van het jaar is de kans op een week met minder aangenaam weer een stuk kleiner. De beste reisperiode is dan ook vanaf half april (begin laagseizoen) tot in de zomervakantie. De kans op goed weer is dan relatief groot en de accommodaties hanteren de lagere laagseizoenstarieven.

Uitgebreide klimaatinfo en cijfers

Een uitgebreid overzicht van langjarige gemiddelde temperaturen, neerslagcijfers en meer informatie over het klimaat en weer van Aruba vind je op klimaatinfo Aruba.
 

Aruba...  luxe zonvakanties op een prachtig Caribisch eiland